Nog steeds onder de indruk begin ik aan deze blogpost. Ik ben net terug in Cairns na mijn tweedaagse duiktrip in The Great Barrier Reef (GBR). Wow, o wow. Prachtige koralen, vissen en andere rare wezens! Als duiker heb ik ook wel heel veel bijgeleerd.
Let’s start at the beginning; Maandagmorgen om 6:30 aan het ontbijten in de hostel terwijl een Aussie me komt onderbreken om mijn gehuurde onderwatercamera af te leveren. Hij geeft me nog wat uitleg en dan is hij voor twee dagen van mij. Om 7:00 zit ik op een shuttle bus richting de jetty met nog wat andere hostelgenoten die ook op een duiktrip gaan. Eens aangekomen begint iedereen te zoeken naar hun boot en ik vind mijn boot na even rondvragen ook. The reef experience is de naam van mijn transferboot. Deze boot was eigenlijk voor eendaags duikers maar tegelijkertijd bracht hij ons naar The reef encouter. Big momma of the boats, dat was The reef Encounter wel. Djeez, wat een boot. Ik was al onder de indruk toen ik The reef encounter zag vanop ons reddingssloepje die ons van de ene boot naar de andere bracht. Het water was wel vrij geweldig tijdens onze transfer en ‘k voelde mij niet tip top. Gelukkig ben ik net niet zeeziek geworden maar het scheelde niet veel.
(De trip naar de boot & de laatste foto is The Reef Encounter.)
Arrived at the Reef Encounter
Aangekomen onze Big Momma, kregen we een uitgebreide briefing over het reilen en zeilen aan boord en hoe alles in verband met de duiken in zijn werk ging gaan. Nadien werden we onze kamer toegewezen. Samen met Alex en Kevin deelde ik een gedeeld accommodatie. Gedeeld of niet, ik heb nog nooit op een boot zo’n ruime kamer en badkamer gehad. Dus alles zat meteen goed. Om 10:30 mochten we voor de eerste keer het water in. Dit keer wel enkel met snorkel. Een verkenningsduik zullen we het maar noemen. Wat uiteindelijk wel perfect was want op die manier kon ik rustig mijn onderwatercamera uittesten en al een glimp opvangen van hoe het rif er ging uitzien. Magnifiek natuurlijk.
(All the fish are smiling at me.)
(Dat is zo’n vis vanuit angry birds. Toch?)
(snorkel selfie. Nogal moeilijk wel.)
Daarna kregen we een speciale gerecht tijdens onze lunch maar het viel me wel in de smaak. Het waren nachos met verschillende soorten saus, kippen- en andere vleesblokjes.
Duik 1 – Dag 1 om 13:30
Na opnieuw wat energie opgedaan te hebben, begon de echte actie. Onze eerste duik. Oh boy, I was excited! Toen we iedereen van onze duikgroep overliepen, kwam uit dat enkel Alex en ik Open Water Certified duikers zijn en weinig ervaring hadden. Anders gezegd de noobies. De andere waren allemaal Master divers met 300 tot +1000 duiks. Stonden wij daar schoon haha. Toen vertelden ze ons wel dat een gids per duik $10/ persoon kostte. Na even overleggen, kozen Alex en ik dan toch om een gids te nemen. And off we went, the Great Barrier Reef in. ‘t kon geen betere duik zijn want we zagen meteen al een reuze zeeschildpad en een haai. Er knal op! De toon was gezet.
(Mijn dive buddy, Alex, saying everything is ok.)
(Fascinerend hoeveel vissen rond die koralen zwemmen. 40 minuten duiken is telkens niet lang genoeg.)
(A white tip reef shark. Hij zwom zelfs even langs mijn been maar gelukkig zijn ze echt niet gevaarlijk.)
(De zeeschildpad!! Hah die beesten zijn de max. Precies of ze stoned rondzwemmen. Zo sloom en relaxed.
Duik 2 – Dag 1 om 15:30
Ja, we konden het niet laten. Het ging ons te veel geld kosten om telkens een gids te moeten betalen dus besloten Alex en ik vol zelfvertrouwen, maar met enige oriëntatievrees, toch de sprong te wagen om op ons eentje te leren duiken. Na de buddy check, knal het rif in. Met zijn twee. Geen haai of schildpad dit keer maar een paar gigantische zee komkommers ( letterlijke vertaling: sea cucumber) en nog wel wat andere beestjes. Eerlijk gezegd waren we al heel trots op onze verwezenlijking: Met twee op pad gaan onder water en terug bij de boot uitkomen zonder problemen.
(Na onze snacks in deze saloon/restaurant was het tijd om ons opnieuw klaar te maken om te gaan duiken.)(Everybody is getting ready.) (Een weirdo zeekomkommer) (Een zebra schelp) (Fascinerend die zeekomkommers. Ze zien eruit als gigantische rupsen van 1,5 meter en bewegen ook als een slak of rups.)
Duik 3 (NIGHT DIVE !!) – dag 1 om 18:00
Alsof alles nog niet enthousiast en overweldigend genoeg was, was onze derde duik een nachtduik. Wat houdt dat precies in? Wel in feite zie je gewoon niets. Alles moet via een zaklamp gebeuren. Die zaklamp is wel net iets sterker en feller dan eentje die wij thuis hebben liggen maar toch, ‘t is een raar gevoel. Alex en ik hebben om het simpel te houden, onze tweede dagduik herhaalt zodat we bijna niet verdwaald konden geraken.
Ze hadden ons vooraf wel gewaarschuwd dat we zeker niet moesten panikeren als er haaien of andere roofvissen rond ons zwommen. Dat is compleet normaal, verzekerden ze ons, ze gebruiken het licht van onze zaklampen om een beter zicht te krijgen op eventuele prooien. In het begin was het een grote vis die ons volgde, gevolgd door een predator fish. Miljaar die zien er gevaarlijk uit en die schieten als een pijl vooruit. Na een 15tal minuten zwommen er wel 15-20 van die redelijke grote beesten rond ons. Goed dat ze ons gewaarschuwd hadden want het was echt een raar gevoel. Gelukkig waren er geen haaien die rond ons cirkelden die zaten rondom de boot. Enkele whale sharks. Het irritante aan de nachtduik was dat als je op het koraal scheen, je vaak een predator fish zag iets oppeuzelen voor je gezien had welke vis het was. Dus vliegens vlug over het koraal heen beamen was de boodschap of alle koraalvissen waren door ons toedoen uitgeroeid. Op het einde zag ik ook een lion fish tussen het koraal.
Als je foto’s van een lion fish enzo wil zien, zal je jammer genoeg moeten googlen want foto’s trekken in het donker met een zaklamp in de andere hand is niet het eenvoudigste op aarde.
Duik 4 – Dag 2 om 6:30
De duik waar ik als duiker iets nieuws heb geleerd: Nooit panikeren, rustig blijven ademen, nadenken en de veiligste beslissing nemen.
Een ochtend duik zou normaal een heel spectaculaire duik moeten zijn omdat het rif langzaam wakker wordt. Dat was ook zo hoorden we nadien maar Alex en ik zijn nooit aan het rif geraakt. De boot was namelijk een eindje van het rif aangemeerd en we moesten daar dus zien te geraken voor we iets konden zien. We zijn er nooit aangekomen. Beter zelfs, we zijn aan de volledige andere kant van de boot terug boven gekomen, veel verder van het rif verwijderd dan in het begin.
Wij waren aan onze duik begonnen, in vermoedelijk de juiste richting en er was een vis die met ons meezwom en waarschijnlijk ook verdwaald was. We hadden er wat foto’s van genomen waarna we onze weg verder zetten naar het rif. Daar moet het misgelopen zijn. Als je enkel blauw water rond je hebt, geen enkel oriëntatiepunt en rondtolt rond een vis dan ben je gegarandeerd gedesoriënteerd. Na 15 minuten ging, hadden we beslist dat Alex aan de oppervlakte moest geen kijken waar we zaten. Hij kwam terug en wees een richting aan. We volgden die maar na 10 minuten ging ik opnieuw kijken en waren we nog altijd aan de andere kant van de boot ver van het rif. Dan besloten we maar onze duik te staken en terug te zwemmen naar de boot. Ik kan je verzekeren als je volledig verdwaald bent op 15 meter diepte dan is dat echt wel even een raar gevoel. Toch blij dat ik het eens meegemaakt heb. Jezelf kalmeren, zorgen dat je niet snel door je zuurstof knalt en communiceren met je buddy is de boodschap.
(Good morning sea. You are truly beautiful!) (De vis die samen met ons verdwaald was. Meteen ook de enige vis die we tijdens de hele duik gezien heb hebben.)
Duik 5 – Dag 2 om 8:30
Na het ontbijt en een goede lach van iedere met ons verhaal, was het tijd voor onze vijfde duik. Vooraf hadden Alex en mezelf nu wel goed uitgemaakt welke kant we op zouden zwemmen en hoe we wilden terugkeren.
(Geniepigaards hoor dit. Telkens ik dichter kwam kropen ze in de zeeplant. En dan kwam mama of papa stiekem eens kijken.)
Op het einde hadden we nog 5 minuten tijd over rond de boot gelukkig want Frank en Lilly waren er! Frank is een gigantische vis en Lilly is zijn kleinere variant. Ze laten zich graag strelen en lijken het leuk te vinden als je met hun speelt. Dit was tot nu toe de beste ervaring ooit onder water voor mij. Als je je vuist uitsteekt komt Frank er langzaam op afzwemmen en kan je hem bij zijn neus nemen, hem strelen, mee rondzwemmen etc. Awesome!
(We’re all playing with Frank & Lilly.)
Duik 6 – Dag 2 om 10:30
De laatste duik van mijn trip was er eentje die we met drie personen gingen doen. Het nu al vertrouwde duo, Alex en ik, kregen gezelschap van een Canadese dame. Nu ja, we eindigden toch de duik met twee aangezien Alex na 5 minuten plots water in zijn GoPro kreeg en dringend naar de oppervlakte wou. Even een moeilijke beslissing want normaal mag je nooit je buddy alleen laten gaan maar we bleven naar hem kijken tot hij boven was en terug naar boot begon te zwemmen. Daarna zetten wij onze tocht verder tussen smalle rifkloven. Een nieuwe test voor mijn onderwater behendigheid. Het was een prachtige afsluiter van een memorabele trip!
(Deze zat goed verscholen maar hij was even vergeten dat hij ook gigantische voelsprieten heeft. Niet slim he makker, ik heb je gevonden!)(Je kan in de verte op de foto zien welke gangetjes we tijdens de laatste duik deden. Echt leuk maar ook wel wat wennen in het begin.)
Nog enkele heel korte video’s van enkele dingen onder water. (De camera van de batterij was snel plat als ik te veel filmde):
Guess what?!
Nu komt het beste! Ik ga dit alles gewoon nog eens overdoen morgen!
Ze zoeken hosties op The Reef Encounter, mensen die klusjes doen en kuisen op de boot, in ruil voor accommodatie, voedsel en minimum 2 duiken per dag. Guess what?! Ik heb de organisatie deze morgen gebeld en ze belden me 10 minuten geleden terug met het nieuws dat ze me er wel konden gebruiken. Dus morgen, zit ik terug op en in zee.
Het zullen wel heel lange dagen zijn maar wat doe je anders op een boot, niet waar? Wie weet word ik ooit wel nog een echte ervaren duiker.
See ya guys in 3 days. + ‘ k heb opnieuw een onderwater camera. Nu maar hopen dat ik opnieuw mooie foto’s kan nemen.