Selecteer een pagina

Duiken in The Great Barrier Reef. Het was een droom van mij. Die droom kan ik nu al van mijn To Do-lijstje schrappen. Zelfs dubbel doorstrepen want ik heb het zoveel gedaan dat als ik soms de kans kreeg, geen zin meer had om dezelfde plaats opnieuw te verkennen. The Great Barrier Reef is natuurlijk heel uitgestrekt en ik heb maar een klein deeltje gezien dat besef ik ook wel.

Hoe komt het dat ik zo vaak gedoken heb dan? Opnieuw geld beginnen schijten? Nope, was het maar waar he! Ik heb een tweedaagse duiktrip gedaan op The Reef Encounter. Tijdens die trip stelden ze me voor om hostie te worden op de boot. Wat inhoudt dat je werkt op de boot voor accommodatie, restaurantwaardige maaltijden en minimum 2 duiken per dag. Het enige wat ze er wel bij vermelden was dat het lange uren waren. Nu ja, lange uren schrikken mij niet echt af. Wat doe je anders op een boot niet waar? Plus, ik wou wel eens het reilen en zeilen op een livaboard leren kennen. So I said “Yes!”. Alee, niet meteen want ik ben eerst nog even teruggegaan naar het vaste land om mijn andere bagage op te pikken en wat andere dingetjes te regelen.

Donderdag arriveerde ik opnieuw met de tranferboot REX ( The Reef Experience ) bij de livaboard. Terwijl de andere het water in sprongen om hun eerste snorkelsessie te starten, toonden ze mij de keuken en ontmoette ik enkele crewleden. Waarom de keuken? Wel omdat ik daar het meeste van de tijd ging doorbrengen. Voornamelijk aan de afwasmachine. Hiep Hoi!
image
image
(De afwasmachine & Netta in de keuken.)
Het klinkt erger dan het is, want ‘t was altijd een plezante drukte in de keuken dus de sfeer zat goed. Hannah was de chef toen ik startte. Twee andere hosties, allemaal vrouwen (miljaar!), hielden haar gezelschap. Die hosties waren eigenlijk al meer crew want ze waren al 3 maand op de boot dus in het begin was het wat moeilijk om de gesprekken te volgen en ons in te mengen aangezien ze al zo hecht samen plakten. Dat veranderde volledig toen enkele crewleden switchten met frisse koppen. De chef Hannah werd gewisseld voor Joshua, zalige Kerel!, ook de”hotelmanager” werd vervangen en dat bleek allemaal een verbetering te zijn. Daarmee wil ik niet zeggen dat het bij de eerste equipe niet leuk was. Het was anders en je voelde je minder een gelijke en meer een hostie. Naast stom doen en moppen tappen, wat moesten we dan elke dag doen? Wel he, dat zal ik je eens vertellen.

What did I do on the boat?

Het was hospitality, horeca zoals ze in het nederlands zeggen. In de eerste plaats stond ik vooral naast voor, achter, op onder de afwasmachine. Ofwel was ik keukengerei aan het afspuiten om in de industriele afwas te rammen, ofwel was ik aan het afdrogen, ofwel dingen terug op zijn plaats aan het leggen. Oersaai, I know maar doe dit alles in een leuke werkomgeving, voor duiken in the Great Barrier Reef met in het achterhoofd dat het maar voor enkele dagen is, dan valt dit alles best wel mee.
Naast de afwasmachine mocht ik ook de kamers helpen opmaken, maaltijden opdienen, gasten begeleiden naar hun kamer. Tussendoor dit alles mocht ik zelf ook nog duiken. Dit alles was elke dag van 5:30AM tot 8:30-9:00PM. Dus ja ik vind wel dat je kan zeggen dat het lange uren waren.

Voor mij was het vooral leerrijk om te zien welke functies en hoeveel personeel ze nodig hebben op zo’n livaboard:
image
(Een deel van de crew en de toeristen.)

  • Chef : Bereidt de maaltijden. Obvious!
  • ‘Hotelmanager’ : Deze persoon is er om alle mensen hun klachten, problemen, vragen op te lossen. Met als hoofdtaak te zorgen dat er in de eerste plaats geen problemen of klachten zijn.
  • Housekeeper : Zorgt dat de boot en de kamers op elk moment kraaknet ligt.
  • Duikinstructeur(s) : De persoon die mensen die leren duiken opleidt.
  • ‘Duiktoezichter’ : Degene die telkens het duiken in het oog houdt. Mensen uit het water vist die verdrinken. Erop toeziet of iedereen terug aan boord is. Je kan hem vergelijken met een redder maar hij is wel een graadje hoger.
  • Kapitein: Die staat ten allentijde in voor het welzijn van de mensen aan boord.
  • Dive Master trainees (DMT’s) : Master duikers in opleiding die helpen bij het duiken, meegaan als gids onder water, klusjes opknappen op het dek.
  • Hosties : Zoals den dezen hier.

Mijn duiken

Om deze blogpost niet te veel uit te rekken, zal ik enkel mijn duiken vertellen waar ik iets speciaals meemaakte. Het zijn er maar drie in ’t totaal.

Een van de duiken deed ik met Netta, mijn medehostie. Zij komt van Israel en daar moet iedereen minimum 2-3 jaar legerdienst doen. Dat kwam duidelijk een paar keer tot uiting. Ze was namelijk zo gedrild om commando’s op te volgen dat ze dat tijdens het duiken ook deed. Bij de eerste ontmoeting vertelde de ‘duiktoezichter’ dat je telkens maximum 40min mag duiken of tot minimum 50 bar mag gaan. Et voila, zo gezegd zo gedaan. Tijdens onze eerste duik, op onze terugweg naar de boot, doet ze plots teken dat ze zonder zuurstof zit, wijst naar haar duikcomputer en schiet daarna meteen omhoog ( wat je normaal n ooit mag doen.). Na haar langzaam te volgen en ook boven water te zijn gekomen, vertelde ze me dat we al 40 minuten aan het duiken waren en we nooit over die minuten mochten gaan. Ik viel bijna flauw. Ik kan ook gehoorzaam zijn maar dat is er wat over.

IMG_6001 (Custom)IMG_5988 (Custom)(Fish pics)IMG_6027 (Custom) IMG_6026 (Custom) IMG_6032 (Custom) (Ik zag opnieuw enkele schildpadden. Ze blijven echt magisch als ze in het water zweven.)

IMG_6024 (Custom)(Dit is een Lionfish. Prachtige vissen maar zoals zovele ook gigantisch giftig. Als je een van hun kleurrijke pinnen, die eruit zien als veren, aanraakt dan kan dat wel eens pieken.)

Next story: Op mijn tweede nachtduik. Dook ik met 3 hollanders en Netta. We waren opgesplitst in twee groepen om elkaar goed in het oog te kunnen houden. Nu ja uiteindelijk wou iedereen samen duiken waardoor we met een groep van 5 onervaren duikers in het donker doken. Dit zorgde voor veel botsingen vooral omdat een dikke ego, die dacht dat hij al professioneel duiker was, kop trok en naar niemand om keek. Je mag nooit je buddy verlaten dus bleven we hem volgen. Tijdens de duik belandde mijn been in het koraal. Dat bracht me enkele sneeën op en deed me bloeden. Dat was toch geen prettige gedachte aangezien er een tweetal haaien rond ons zwommen. Gelukkig waren het geen agressieve en vielen ze me niet aan.

IMG_6042 (Custom)(Dit is wat je ziet vanop de boot als mensen bezig zijn met hun nachtduik. Geloof het dus of niet maar ’t is vrij donker onder water.) IMG_6008 (Custom)(Dit is wat je ziet onder water met een felle zaklamp. Op het filmpje hieronder krijg je een beter beeld.)IMG_6053 (Custom)(Dit is een haai die naast onze boot cirkelde. Er waren er zo een zestal. Gelukkig zijn het niet de gevaarlijkste.)

De laatste memorabele duik is er eentje vol positieve gebeurtenissen. Het was een duik met allemaal crew leden. In totaal doken we met 5 samen. Vanaf het moment dat we het water ingingen, zag ik dat het voornamelijk fun zou worden. Dit was wat ik nu eens wou zie. Niet enkel vissen spotten maar ook wat ondersteboven zwemmen, in gaten kruipen, salto’s maken, putten in het zand graven om roggen te vinden, etc. En ja ik heb veel meer gezien op deze fun dive, dan op sommige rustige “rondzwemduiken”. Oh boy, I loved that dive!

Funnest dive - (6)(Iedereen maakt zich klaar om onder te gaan.)Funnest dive - (7) (Immogene heeft er zin in. Energetic little woman haha.)Funnest dive - (2) Funnest dive - (8) Funnest dive - (9)(enkele goede onderwater foto’s.)Funnest dive - (3)(Nu zie je hem niet.) Funnest dive - (1)(Nu zie je hem wel. Mijn eerste rog die ik zag in The Great Barrier Reef! Real hovercrafts.)Funnest dive - (4) Funnest dive - (5)(We hadden zelfs nog wat tijd over voor een fotoshoot van diver Robbe.)

De laatste dag op de boot, zagen we enkele walvissen passeren. Er passeerde zelfs een kleine walvis op een viertal meter naast de boot. De crew greep hun BCD’s, draaiden hun zuurstof open en sprongen het water in om er een glimp van op te vangen. Zij zagen hem op 2 meter van hen langs zwemmen maar wij waren natuurlijk hopeloos te laat. Oh ja, ik zag hem al vanop de boot dat is ook al veel.

Na mijn hostie ervaring ben ik terug naar Sydney getrokken om mijn aus trip af te sluiten waar hij begon. Next up: Thailand!