Selecteer een pagina

Zoals je misschien wel zal weten, of net nog niet, Australië is een enorm uitgestrekt land. Het land is namelijk ruim 100 keer groter dan België en Nederland samen. Het heeft wel maar een populatie van 20 miljoen inwoners, dus dubbel zoveel als er in België wonen. Dit betekent dat als je ergens Down Under wil geraken, zal je een gemotoriseerd transportmiddel moeten vinden of veel tijd overhebben. Liften lijkt dan natuurlijk een prachtige oplossing als je zelf geen auto hebt en geld wil uitsparen.

Pas op! Liften is niet overal toegelaten.

Uit eigen ervaring heb ik geleerd dat liften in sommige staten illegaal is. Stom denk je? Dat dacht ik ook, tot ik hoorde waarom ze een “liftverbod” hebben ingevoerd.
Het “liftverbod” werd ingevoerd omdat er in Australië al vaak een mysterieuze verdwijning van een backpacker heeft plaatsgevonden. In het merendeel van de gevallen werden de backpackers voor het laatst al liftend gezien. Omgekeerd werden ook al tal van mishandelingen van autobestuurders door lifters gerapporteerd. Om dit alles tegen te gaan hebben verschillende staten een wetsvoorstel goedgekeurd waarin staat dat je niet mag liften op openbare wegen.

In welke staten is liften NIET toegestaan?

  • Victoria: In Victoria is liften volledig verboden. Geen uitzondering op de regel. Sta je te liften dan kan je beboet worden.
  • Queensland: Queensland had de moed niet om liften volledig te verbieden dus hier geldt de volgende regel: Je mag liften maar enkel vanop het voetpad dat voorzien is voor voetgangers. Sta je aan de rand van de weg te liften dan is dat ook strafbaar. Een idiote regel als je het mij vraagt aangezien in Australië de voetpaden vaak meer dan 2 meter van de rijweg verwijderd liggen.

Waarom, zou ik niet mogen liften?

Hey, don’t shoot the messenger guys. Ik heb het zelf namelijk ook een aantal keer gedaan tot het moment dat een politieagent me tegenhield en me een waarschuwing gaf omdat ik met illegale praktijken bezig was. Het is jouw keuze of je het doet of niet. Een ding is zeker in de staten waar het verboden is, zal je niet zo snel opgepikt worden want mensen kunnen er namelijk een boete voor krijgen. Het beste wat je daar kan doen, is mensen aanspreken op een parking en vragen of je een eindje in hun richting kan meerijden. Vaak zal je geluk hebben want de meeste Australiërs zijn vrij vriendelijk en rijden toch de hele dag in hun auto rond, met een beetje geluk brengen je zelfs naar je eindbestemming.

De conclusie: Lift gerust zoveel je wil, weet gewoon dat het in sommige staten illegaal is en dat liften in Australië gevaarlijk kan zijn.