Selecteer een pagina

My first Vietnamese impressions: Gekke mensen, geen echte regels, op straat leven, compact wonen. Kortom gek land.

Mijn eerste volledige dag in Ho Chi Minh city heb ik aan sightseeing gedaan en veel nieuwe mensen leren kennen.

image
image
(Hoe geraak je daar aan uit?! Ik denk dat het maanden duurt tot je weer elektriciteit hebt als er iets aan de kabel scheelt)

Verder zie je echt vanalles op straat. Het gekste eerst:
image
(Photocopy center)

image
(De mobiele kapper. Nee zelf ben ik nog niet geweest.)

image
(Mevrouwtje die dingen verkocht in het midden van het kruispunt. Denk niet dat ze veel verkocht of dat ze er lang zal gestaan hebben.)

image
image
( overweldigend veel kraampjes met voedsel en drankjes. Wel leuk om overal iets te kunnen kopen.)

image
(Die zijn dingen aan het klaarmaken om in hun kraam op de markt te leggen. Altijd en overal zit iedereen op de grond of op dwergstoeltjes)

image
(Wij die eventjes halt houden in centrum van HCMC en een smoothie drinken.)

image
(Ik heb mijn was “gedaan”. Zo’n €2,5 om je kleren te wassen en te drogen en de volgende dag terug af te halen. Chill!)

Vandaag ben ik naar de Cu Chi tunnels geweest. Dat is waar de oorlog tussen Vietnam en de US vooral heeft plaatsgevonden. De Vietnamezen leefden er in de tunnels onder de grond en verweerden zich op die manier tegen de Amerikanen met hun guerilla technieken. Echt indrukwekkend hoe slim en inventief die vietnamezen waren bij het graven van hun tunnels.
Ik heb zelf even mogen uittesten hoe moeilijk het is om in zo’n klein ingangetje van de tunnels te kruipen. Echt wel gek, hoe goed die ingangen verstopt zitten.

image
image
image
image
image
(Mooie tutorial he?!)

De tunnels zijn max 1.2 -1.3 meter hoog dus ’t is niet echt een pretje om er als westerse persoon in rond te wandelen.
image
(Dat is zo’n tunnel waar we doorkruipen. Deed ons dus wel lachen!)

image
(Peace man!)

Zoals ik al zei waren die Vietnamezen echt inventief. Ze maakten bijvoorbeeld ook termietenheuvels na om er dan ergens in het geniep een ventilatiegat in te maken zodat ze hun tunnels van verse lucht konden voorzien. Met bamboe werd er dan een soort van primitief ventilatiesysteem gemaakt.

image
De tunnels zijn ook vrij complex en er bestonden geen kaarten van. Dus chapeau voor de mensen zonder orientatiegevoel die daar in rondslenterden. Ze zijn namelijk 250km lang. Ook maakten ze de tunnels altijd in 3 verdiepen waarbij elk verdiep zijn eigen functie heeft. Gekke dwergen!!

En als afsluiter van de trip heb ik ook met een M16 geschoten. Je kon ook met een M60, waar Rambo mee rondknalt, en een AK47 schieten. Ben wel echt geschrokken van het lawaai dat die geweren maken. Gek moet je daarvan worden als je in een vuurgevecht zit. Elke keer er een schot gelost wordt knijp je wel een beetje je ogen toe.

image
(Knallen maar!)

image
image
(Some bombs op het einde van de tour. Daar mochten we jammer genoeg niet mee spelen. Die clusterbom ziet er net iets te vernietigend uit, vind je niet?)

Ja, ik vind het wel iets hebben dat rare Vietnam. Ikzelf vind het ook helemaal niet té druk, dus dat is ook al iets.

I’ll keep you guys posted!