Selecteer een pagina

As you guys know, ik zit op een farm in St Lawrence. Wat jullie nog niet echt weten, is wat ik hier de godganse dag uitsteek. Ik kan jullie al zeggen: vrij veel. De werkdagen zijn namelijk lang, deels omdat ik er zelf om vraag om wat extra cash te kunnen verdienen.

Om jullie een beetje een idee te geven van wat ik hier precies doe, heb ik wat foto’s genomen van het dagelijkse leven hier op de farm. So here we go:

Het leven van boer Robbe

Het overgrote deel van onze dagen spenderen we op de boot om krabben te vangen. Dit is namelijk echt wel de hoofdactiviteit op deze farm. Om dus volledig correct te zijn moet ik mezelf meer als visser / farmer zien, wat denken jullie? Anyway, doet er niet echt toe. Jullie willen graag zien hoe een dagje krabbenvangen precies in zijn werk gaat denk ik?
Wel, You’re in luck, want ik heb het aangedrufd om mijn gsm mee te nemen op de boot. Dus kan ik jullie hieronder een (hopelijk) prachtige fotoreportage geven.

How do you catch mudcrabs?

Om te beginnen, moet je heel flexibel zijn want je werkdagen zijn niet van 9 to 5. Telkens we gaan krabben vangen, moeten we rekening houden met het tij. Dit betekent dat elke dag onze trip op zee met ongeveer een halfuur verlaat. In het begin startte ik rond 12u-12u30 maar dit werd de derde dag al 5u30. Dus vroeg opstaan! Maar geloof mij, het is veel leuker om 5u30 beginnen dan om 12u te starten en de hele namiddag in de bloedhete zon koorden te sjouwen.

De krabbenvangst is een hoop aaneengerijde routines, die soms onderbroken wordt door wat moeilijkheden of een nieuw expirement dat ze willen uitproberen. Het start telkens met Greg die ons roept. Dan banen we ons een weg naar the shed. In the shed doen we snel onze “visschoenen” aan. Dit zijn zoutwaterbestendige schoenen die er uitzien alsof ze een visgraat hebben aan de bovenkant. Eens we de volledige outfit aanhebben, beginnen we met het inladen van een aantal zaken op de buggy: benzine, het aas, drinken & eten, een aantal lege bakken om de krabben in te steken.
image
(Fuel cans die ik elke dag opnieuw moet vullen.)

Voila, 5 minuten later rijden we met ons vieren (Greg, Ben, Hayden en ik) richting de aanlegplaats van de boot. Dit is een 5-10tal minuten rijden over het domein van Greg & Colleen. Eens aangekomen bij de boot, laden we alles in de boot en vullen we de benzinetank. Daarna, de trossen los en weg zijn we. Let’s catch some crabs!

image

Aangekomen met de buggy aan de aanlegplaats.

image

Het uitzicht vanop de aanlegplaats. Prachtig toch?

image

The crabbing boat. Greg & Ben al druk in de weer.

image

Greg vult de benzine aan.

image
(Dit is het aas die we elke dag meenemen op de boot. In elke val stoppen we één vissenkop en één stuk hertenvlees.)

De speedboot zoeft eerst een tijd over het water en de golven heen tot we aan een deel van de vallen zijn. Spijtig genoeg kan je vaak tijdens die trip niet neerzitten, tenzij je een gekneusde kont niet zo erg vindt.

Hupla, daar zien we de eerste blauwe boei al dobberen. Nu weet iedereen dat de vangst gestart is. Een iemand vist de blauwe boei uit het water en geeft de koord aan de andere. Die persoon heeft het vlaggen want die heeft de zwaarste taak aan zijn been. Eens je de koord in je handen hebt, moet je de de krabbenkooi binnenhalen. Dit kan echt wel vermoeiend zijn als het touw of de kooi bijvoorbeeld vast zit aan een tak onderwater of hij kleeft gewoon aan de modderbodem. Een oplossing is soms om het koord aan de boot te bevestigen om dan met de kracht van de boot, de krabbenval los te rukken en hem binnen te halen.

image

De omgeving waar we krabben vangen.

 

image

Ons een weg aan het banen naar enkele vallen.

image
(Ben haalt een blauwe boei binnen. Soms drijven ze in open zee maar meestal knobbelen we ze aan een boom naast een modderdijk waar de meeste modderkrabben zitten)
image
(Dit is een krabbenval. Ben is op dat moment de krabben er aan het uithalen)

De vallen zijn gemaakt in China. Soms zie je wel dat het wat goedkopere modellen zijn want we moeten nu en dan wat herstellen. Soms zitten er gaten in de netten of zijn de pvc staven gebogen en moeten we er nieuwe inslaan. Dat klinkt allemaal vrij gemakkelijk maar probeer dat maar eens te doen wanneer je op een boot en een ruwe zee zit. Hamerslagen op je hand zijn dan het logische gevolg.
image
(Een mannelijke krab in de val.)

Enkel de mannelijke krabben kunnen worden verkocht dus de vrouwtjes gooien we allemaal terug in zee. Ook een aantal mannetjes zijn te mager en die houden we in een aparte doos. Dit is voor een experiment. Ze denken namelijk dat de krabben rond dezelfde plaats blijven. Dus de magere krabben droppen ze rond de aanlegplaats van de boot met een brandmark op hun schild en proberen ze in een maand opnieuw te vangen maar hopelijk dan dikker.
image
(Een krab die we hebben binnengehaald en ondertussen al gebonden is.)

Zolang de krabben niet ‘onschadelijk’ gemaakt zijn, kunnen ze zonder veel moeite je vingers afknippen. Dus het blijft altijd wel wat riskant om ze vast te nemen. Je neemt ze aan hun achterste flippers vast en zwiert ze zo uit de boot of je neemt ze op een bepaalde manier vast. Be sure, die scharen zijn heel bewegelijk. Ze kunnen onder hun eigen lijf ook je vingers vastgrijpen, dus ’t is wel tricky.
image
(Nieuw, vers aas in de val stoppen.)

Eens alle krabben uit de val zijn, gooien we de restjes van het oude aas overboord en stoppen we nieuw aas in de val. Hierna stapelen we de vallen in de achterkant van de boot. Het stapelen gebeurt altijd op dezelfde manier want wanneer we ze terug in zee gooien, moet het snel gaan. Als de vallen niet in de juiste volgorde staan en bijgevolg gooien we de verkeerde overboord dan kan de boot kapsijzen of iemand krijgt een boei in zijn gezicht of.. you get the picture. Dus je moet er wel een beetje bijblijven als je bezig bent.
image
( De gestapelde vallen in the back of the boat. Normaal stapelen we er 16-18.)

Wanneer we een hoop van krabbenkooien hebben dan gooien we ze terug in zee. So that’s it!
Na onze dagelijkse krabbenvangst moeten we ook de boot kuisen want het zijn tenslotte modderkrabben dus de boot (inclusief mezelf) kan echt vuil zijn.
image
(Hayden is cleaning the boat.)
image
(Boer Robbe na een krabbenvangstje.)

Na het kuisen van de boot varen we terug naar de aanlegplaats en knopen we de boot vast. Hey, dat is iets echt uitdagend: alle verschillende knopen leren die ze gebruiken op de boot. A shitload of nods, mate! Eens de juiste knoop werd gelegd laden we alle krabben uit en vertrekken we terug naar de boerderij.
image
(Zicht op aanlegplaats van de boot)
image
(Een deel van onze krabbenvangst.)
image
(Loading everything on the buggy & call it a day!)

Why do you do this job?

Zelfs al is het niet altijd de meest uitdagende job. Mijn twitterfeed toont dat ik toch wel al enkele levenslessen geleerd heb, haha. Een greep uit mijn levenslessen op de farm deze week:

Boer of maar klusjesman Robbe?

Nu jullie alles weten over mijn dagdagelijkse bezigheid, krabbenvangen, heb ik nog maar weinig te vertellen. Naast het krabbenvangen dat meestal zo’n 5-6 uur per dag duurt, doe ik hier wel nog wat andere klusjes. Zoals ik in mijn vorige post al zei, moet ik hier ook wel wat gardening doen. Daarbij hoort ook het gras afrijden maar hier duurt dat wel 3 uur om al het gras rond het huis te maaien. Hadden ze maar een zitmaaierke!

image

Aangezien ze hier op de farm soms publiek ‘open’ zijn om op herten te jagen, hebben ze een drietal betonnen ‘jachtbunkers’ op het terrein geplaatst. Een daarvan is veel te diep en die moesten wij opvullen met stenen zodat ze minder beton nodig hebben om de put aan te passen. Wat wij dus moesten doen, is stenen langs de wegeltjes oprapen in de tractor gooien en dan terug lossen in de ‘jachtbunker’. Ja hoor, ik mocht met de tractor rijden. Dat is ook weer iets die ik van mijn to do-lijstje kan schrappen: met tractor rijden – check.

image

 

image

Voor de rest moeten er hier en daar wat klusjes opgeknapt worden dus er is altijd wel werk als ik wil. Niemand verplicht me om te werken maar om een extra centje te verdienen voor mijn reis is het toch wel mooi meegenomen. Plus, ik leer elke dag wel iets bij op die manier.

Good night peeps
Boer Robbe