Selecteer een pagina

Ikzelf heb een organisatie betaald om mij te helpen bij het plannen van mijn reis naar Australië. Het was namelijk mijn eerste reis overzee en ik wou niets aan het toeval overlaten. Hoe goed die organisatie ook is, ik zou mijn geld er niet meer aan uitgeven. Om jou dat te besparen, heb ik het je gemakkelijk gemaakt en hier opgelijst wat je moet aanvragen / kopen voor je daadwerkelijk ook kan en mag vertrekken naar dat gigantische eiland.

Er is natuurlijk een onderscheid in de soort reis die je naar Australië plant. Of je brengt een bezoekje als echte toerist in Australië. Ok ja, dat bezoek mag 3 maand duren dus het kan ook een grote reis zijn. Of je wil naar Australië trekken om er te reizen en te werken, waarschijnlijk omdat je op dat moment in geldnood zal zitten. Gelijk welke reden je hebt om naar Oz te reizen, je zal over een aantal dingen moeten beschikken.

Om het gestructureerd te houden heb ik het uitgewerkt in drie stappen. De eerste stap is je Internationaal paspoort bemachtigen, daarna volop gaan voor dat Australische visum dat bij je reis past en als laatste alle andere shizzle regelen.

Waar wacht je nog op? Actie!
Oh ja, en succes! Het lijkt meer dan het in werkelijkheid is. No worries, you’ll do just fine mate!

Stap 1: Internationaal paspoort aanvragen

Vooraleer je je visum aanvraagt zal je eerst even naar je gemeentehuis in de buurt moeten stappen, daar een loketbediende zoeken en eens lief vragen of ze je een internationaal paspoort kunnen geven. De ambtenaar zal hopelijk overtuigend positief antwoorden en je vertellen dat je enkele dingen moet overhandigen vooraleer je jouw internationaal paspoort kan verkrijgen. Om jou een hoop heen-en-weer geloop te besparen som ik hier snel even op welke attributen je nodig hebt bij de aanvraag van je internationaal paspoort:

  • 2 pasfoto’s
  • Je identiteitskaart
  • Ongeveer €80. De precieze prijs hangt af van de gemeente.

Denk eraan dat het 5 tot 8 werkdagen kan duren tot je dit paspoort verkrijgt dus wees op tijd. Anders zal dit prachtige land voor een andere keer zijn.

Voila, de eerste stap is al voltooid. Dat was helemaal zo lastig nog niet, toch?

Stap 2: Visum voor Australië aanvragen

Jij vertrekt met een toeristenvisum?!

Wil je niet gaan werken in Australië maar enkel genieten van het grote land met enorm verschillende klimaatgebieden? Dan ga jij waarschijnlijk met een toeristenvisum van 3 maand naar Australië trekken. Op die manier Down Under in trekken is vrij simpel:
Apply for the visum and go!

Een toeristenvisum aanvragen hoe doe je dit?

Eens je je internationaal paspoort bezit is een visum aanvragen vrij gemakkelijk. Indien je in het bezit bent van een Belgisch paspoort dan kan je een eVisitor visum aanvragen. Dit is een visum dat je toegang verschaft tot Australië voor 3 maanden.

Prijs: Gratis!

Vul de aanvraag voor een eVisitor visa (subclass 651) in en wacht tot het goedgekeurd wordt. Door de nieuwe online procedure duurt het vaak maar een paar uur voor je een goedkeuring krijgt. In het slechtste geval kan je enkele dagen wachten op een verlossend antwoord.
Eens je aanvraag is ingediend zal je dus wel wat geduld moeten uitoefenen om Australië te laten oordelen of je het land binnen mag of niet. Je wacht best de goedkeuring van het toeristenvisum af voor je enige verdere plannen maakt. Indien je visum wordt afgekeurd, wat zeer onwaarschijnlijk is, heb je namelijk geen kans om het land binnen te geraken. Dus boek niets op voorhand voor je je visum in handen hebt.
Als je zekerheid wil dat je alles juist doet en invult, boek je best via visumbuitenland.be.

Work and Holiday vakantie, voor jou?!

Bij een Work Holiday vakantie heb je net iets meer papieren, formulieren en spijtig genoeg ook geld nodig dan bij een gewoon toeristenvisum. Heb je je internationaal paspoort al? Dan kan je verder gaan met je aanvraag, anders keer je best terug naar stap 1.

Dus jij hebt je internationaal paspoort en staat te popelen om naar Australië te vertrekken? Ideaal! Begin dan maar snel met al je administratie en binnen een paar dagen of weken sta je in het “beloofde land”. Hieronder staat opgesomd wat je dient te verwerven voor je je jaar in Australië kan doorbrengen:

  • Vraag nu snel je Work Holiday Visum aan, dan ben je bijna klaar om te vertrekken!
    Prijs: $420

    Er bestaan verschillende Work Holiday Visa. Als je dezelfde reis als mij in gedachten hebt, dat houdt in: “een jaar naar Australië gaan voor mijn 31ste levensjaar om er rond te reizen en nu en dan wat te werken”, dan dien jij het Work Holiday visa (subclass 417) aan te vragen, Indien je me niet vertrouwt dan kan je ook altijd zelf uitzoeken wat je moet aanvragen. De Australische overheid heeft het namelijk heel gemakkelijk gemaakt via een zoekformulier. Als het te overweldigend is voor jou, vraag je visum dan aan via visumbuitenland.be.
    Het duurt tegenwoordig niet lang meer tot je een goedkeuring krijgt indien je een modelburger bent. Na  2 uur had ik al een e-mailbevestiging dat mijn aanvraag voor een work-and-holiday visa was goedgekeurd. Wat niet wil zeggen dat ik een modelburger ben hoor. Dit is eerder de standaardwachttijd geworden dan een uitzondering op de regel. Wat goed nieuws is voor wij, backpackers, natuurlijk!
  • Een Tax File Number (TFN) aanvragen. Dit kan je heel gemakkelijk online aanvragen en you’re in luck, het is een vrij simpele vragenlijst dat dient ingevuld te worden. Een TFN hoef je natuurlijk maar aan te vragen als je minder wil belast worden op het werk die je in Australië zal doen. Tenminste als je een job kan vinden. Om je hierbij te helpen heb ik de methodes om te jobhunten opgesomd.
  • Eens je vliegtuig naar Australie, denk er dan aan om ook een uittreksel van je bankrekening van maximum 3dagen voor je aankomst in Oz. Je moet kunnen bewijzen dat je er zelfstandig kan leven en een minimum bedrag van €3000 op je rekening hebt staan. In vele gevallen zal je hier niets mee moeten te doen maar enkelingen worden gevraagd dit te vertonen. “Better to be prepared than to be sent back home.”

Stap 3 : Take care of the rest!

Yes! Je bent al bijna door de rompslomp heen!

Nu rest er je nog enkel het een en ander te regelen om in Australië zelf te geraken want wist je, Australië is net iets te ver om naar toe te fietsen. Daarnaast zal je best ook een aantal dingen boeken en aanvragen om in Australië te kunnen genieten vanaf moment uno.

  • Een vlucht boeken. Kijk op voorhand eens wanneer je best een vertrekt om de kost zo laag mogelijk te houden. Dit is namelijk de grootste hap uit jouw reisbudget. Het hangt volledig van jou af of je een heen- en terugvlucht boekt. Als je helemaal niets gepland hebt op voorhand is een enkele doorreis boeken waarschijnlijk de beste optie.
  • Je eerste verblijfplaats vastleggen. Altijd handig! Als backpacker zal je een hostel willen boeken in de stad van aankomst, kijk hiervoor op hostelworld want zij hebben vaak de beste hostelprijzen en een ruim aanbod.
    Indien je meteen wil beginnen avonturieren dan boek je niets op voorhand natuurlijk maar je zal blij zijn om na die lange vlucht even op je gemak te kunnen rusten. Kijk wel uit voor de jetlag. Probeer meteen in het dagritme van Australië te komen, ook als dat betekent dat je nog 14 uur moet opblijven voor het bedtijd is. Doe je dit niet, dan zal je waarschijnlijk veel last ondervinden van je jetlag nadien.
  • Een Internationaal rijbewijs laten maken. Australië is nu eenmaal een groot land en er zal een moment komen dat je een auto wil kopen of huren maar dan moet je natuurlijk kunnen rijden of ver zal je niet geraken. Het is niet verplicht om een internationaal rijbewijs te hebben maar als je het niet kan voorleggen, zal je het toch wel even zweten. Als je een auto huurt in Australië pas dan wel op dat je niet veel te veel betaalt.
  • Ook al is het een zware klus als je voor de eerste keer op een avontuur voor een paar maanden vertrekt, je zal je backpack moeten maken. Gelukkig heb ik enkele tips over wat je in je backpack propt, die ik had graag geweten voor ik vertrok.
  • Australische dollars niet vergeten! Het is natuurlijk geen ramp moest je die toch vergeten, je kan altijd geld afhalen met je creditcard maar het blijft handig om toch al wat geld op zak te hebben.

Heb je alle stappen doorlopen en niets vergeten? Dan wens ik jou de beste reis ooit!
Als je inspiratie wil opdoen over wat te bezoeken in Australie, bekijk dan zeker ook eens mijn blog van mijn jaar Down Under.

Good luck my friend!
Your fellow backpacker